Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Μείωση τεκμηρίου και για τα σκάφη αναψυχής

Τελικά, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, είναι αρκετά εύκολο και χωρίς ουρές και γραφειοκρατία να προχωρήσουμε στην προσωρινή ακινησία του σκάφους μας για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, με σκοπό βεβαίως την ελάφρυνση των τεκμηρίων της χρονιάς.

Αρκεί λοιπόν, να συμπληρώσουμε μία υπεύθυνη δήλωση που θα μας δώσει το Λιμεναρχείο που ανήκει το σκάφος μας (και στον τόπο που θα είναι ακινητοποιημένο). Και να παραδώσουμε την άδεια πλόων.
Στο τέλος του χρόνου, αρκεί να πάρουμε μία βεβαίωση από το Λιμεναρχείο ότι το σκάφος παρέμεινε ακίνητο και να την καταθέσουμε στην εφορία.
Έτσι λοιπόν, μπορεί να μην ευχαριστηθούμε τις θαλάσσιες εξορμήσεως μας  για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, αλλά τουλάχιστον η τσέπη μας θα μείνει λίγο πιο γεμάτη! (Λέμε τώρα)!
Όλοι εμείς οι φίλοι της θάλασσας δεν χάνουμε την αισιοδοξία μας. Καλή Χρονιά!

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Η κοπή της πίτας του συλλόγου μας είχε καλή προσέλευση κόσμου και παρόλο το κρύο της ημέρας έγινε και η βουτιά. να ευχηθώ σε όλους καλή χρονιά, καλές και ασφαλείς βουτιές. Ακολουθούν φωτογραφίες από την κοπή.




















Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Μειώστε τα τεκμήρια του σκάφους – Χρήσιμες οδηγίες.

Ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης με βάση την κυριότητα ή κατοχή σκάφους αναψυχής.


1. ΣΚΑΦΟΣ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΤΥΠΟΥ (ΤΑΧΥΠΛΟΟ Ή ΜΗ)
• Μέχρι 5 μέτρα 4.000 €
• Για πάνω από 5 μέτρα, προσαύξηση κατά 2.000 € το μέτρο.
2. ΣΚΑΦΟΣ ΜΕ ΧΩΡΟΥΣ ΕΝΔΙΑΙΤΗΣΗΣ
• Μέχρι 7 μέτρα 12.000 €
• Πάνω από 7 και μέχρι 10 μέτρα 3.000 € ανά μέτρο (Ακολουθούν άλλες διαβαθμίσεις).
Μειώσεις της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης

3.1 ΛΟΓΩ ΑΚΙΝΗΣΙΑΣ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Το τεκμήριο ισχύει μόνον για τους μήνες χρήσης του σκάφους.
Για την απόδειξη του χρόνου ακινησίας πρέπει να συνυποβάλλεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) βεβαίωση της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής για το ακριβές χρονικό διάστημα (χρόνος έναρξης και λήξης ακινησίας ή συνέχιση της ακινησίας κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους), που θα προκύπτει από τις αντίστοιχες καταχωρήσεις σε σχετικό βιβλίο που θα τηρείται από αυτή.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Σκάφος αναψυχής ανοικτού τύπου μήκους πέντε (5) μέτρων έχει τεκμήριο για χρήση όλο το χρόνο 4.000 €, αν όμως το σκάφος χρησιμοποιηθεί 3 μήνες το τεκμήριο που θα ισχύει είναι 1000 €.

3.2 ΛΟΓΩ ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑΣ
- Κατά 15% μετά την παρέλευση 5ετίας
- Κατά 30% μετά την παρέλευση 10ετίας
από την, για πρώτη φορά, εγγραφή στο Νηολόγιο ή στο Λεμβολόγιο ή στο Βιβλίο Εγγραφής Μικρών Σκαφών – Β.Ε.Μ.Σ., ανάλογα με το ολικό μήκος του σκάφους.

3.3 ΛΟΓΩ ΗΛΙΚΙΑΣ
Κατά 30% στους συνταξιούχους που έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας τους.

3.4 ΛΟΓΩ ΕΙΔΟΥΣ ΣΚΑΦΟΥΣ
- Κατά 50% για τα ιστιοφόρα με χώρους ενδιαίτησης και
- Κατά το ίδιο ποσοστό 50% για τα πλοία αναψυχής που κατασκευάζονται στην Ελλάδα εξ ολοκλήρου από ξύλο, που προέρχονται από την ελληνική ναυτική παράδοση.
4. ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ  ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
Το τεκμήριο δεν εφαρμόζεται στα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, κυριότητας ή κατοχής μονίμων κατοίκων εξωτερικού.
5. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΣΚΑΦΗ
Τα σκάφη επαγγελματικής χρήσης δεν λαμβάνονται υπόψη για την αντικειμενική δαπάνη.

Το ετήσιο συνολικό ποσό της αντικειμενικής δαπάνης, που προσδιορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου, μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο όταν αυτό είναι μεγαλύτερο από την πραγματική δαπάνη του φορολογουμένου και των μελών που τον βαρύνουν, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από τον υπόχρεο με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία.

ΣΤΑΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Πόσο σημαντικές είναι οι στάσεις ασφαλείας όταν κάνουμε κατάδυση; Στάσεις ασφαλείας και γιατί πρέπει να κάνετε Ορισμένες τεχνικές που μαθαίν...