Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Το αλ-καπόνι

Μετά από 3 μήνες περίπου ξαναβρεθήκαμε στο γνώριμο πια μέρος του όρμου της κοντίνεβας απέναντι από το γαλαξίδι για μια πρώτη επαφή μετά τη χειμωνιάτικη απραξία. το νερό κάτω από την επιφάνεια περίπου στους 15 βαθμούς και οι πεντάρες στολές μάλλον δεν ήταν αρκετά ζεστές για την εποχή.ευκαιρία για την πρώτη λήψη με την sanyo xacti και την υποβρύχια θήκη της epoque EHS-1000 HD να βραχούν και να μας αποκαλύψουν κάτι διαφορετικό από τα δίχτυα που όλο βρίσκουμε στο βυθό.στα 19 μέτρα η κατάδυση με το ζευγάρι μου το χρήστο με μικρό χρόνο βυθού 33 λεπτά λόγο θερμοκρασίας.πάνω που τίποτα δεν φαίνονταν ενδιαφέρον ένα καμουφλαρισμένο πολύ καλά στην άμμο ψάρι μας τράβηξε την προσοχή και το πλησιάζουμε προσεκτικά.αρχικά το περάσαμε για σκόρπινα αλλά κάναμε λάθος το ψάρι ήταν ένα καπόνι που συναντιέται συχνά στις ελληνικές θάλασσες.σας αναφέρω κάποιες πληροφορίες όπως τις βρήκα στο διαδίκτυο.


Κοινή ονομασία ψαριών της οικογένειας των τριγλιδών, της ομοταξίας των ακτινοπτερυγίων, που απαντούν σε όλες τις εύκρατες και τροπικές θάλασσες. Χαρακτηρίζονται από την παρουσία ενός στηθικού πτερυγίου, το οποίο φέρει 2 ή 3 ακτίνες μεγεθυμένες για την ανίχνευση της τροφής.
Πρόκειται για βενθικούς οργανισμούς, που έχουν τη δυνατότητα παραγωγής ήχων και οι οποίοι μπορούν να φθάσουν σε μήκος το 1 μ.
Κυριότεροι αντιπρόσωποι είναι η περιστεδία ηκατάφρακτη, της οποίας σχεδόν ολόκληρο το σώμα, χρώματος κόκκινου ανοιχτού, είναι σκεπασμένο από κοκάλινες πλάκες, η τρίγλη η γραμμωτή, ο εξώκοιτος ο εξωβλέφαρος, η τρίγλη η λύρα, της οποίας το πλατύ κεφάλι είναι οπλισμένο με πολλά αγκάθια, κ.ά.

Γενικά, το σώμα των καπόνιων έχει κάπως τριγωνική κατατομή και λεπταίνει από το κεφάλι προς την ουρά. Σε ορισμένα είδη, όπως στους εξώκοιτους (χελιδονόψαρα), τα πρώτα αγκάθια στα πτερύγια του στήθους είναι ελεύθερα, με διεύθυνση προς τα πίσω και μοιάζουν με δάχτυλα. Τα ψάρια αυτά χρησιμοποιούν τα πτερύγια ως πόδια, για να μετακινούνται στον βυθό.
Ορισμένα είδη, όπως ο εξώκοιτος ο ιπτάμενος, μπορούν με τη βοήθεια των στηθικών πτερυγίων να πετούν έξω από το νερό. Τα μεγάλα –σαν φτερά πουλιών– πολύχρωμα πτερύγιά τους τα καθιστούν ένα από τα ωραιότερα είδη ψαριών. Γενικά τα καπόνια, επειδή έχουν πολλά αγκάθια και σχετικά λίγο κρέας, θεωρούνται αλιεύματα μικρής εμπορικής αξίας. Χρησιμοποιούνται κυρίως μαζί με άλλα είδη για την παρασκευή της ελληνικής ψαρόσουπας, γνωστής με την ονομασία κακαβιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΣΤΑΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Πόσο σημαντικές είναι οι στάσεις ασφαλείας όταν κάνουμε κατάδυση; Στάσεις ασφαλείας και γιατί πρέπει να κάνετε Ορισμένες τεχνικές που μαθαίν...